24 Temmuz 2014 Perşembe

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ LENSLERİNDE POLARİZE POLEMİĞİ



Polarize güneş gözlüğü lenslerinin diğer lenslere göre daha iyi olup olmadığı devamlı yazılıp çizilen ve kafamızı kurcalayan sorulardan biri.
Bunun sebebi biraz da, bazı pazarlama teknikleriyle böyle bir algı yaratılması. Polarize güneş gözlüğü lensleriyle ilgili araştırma yaptığım bazı web sayfalarında, özellikle yüksek kalitedeki çoğu gözlük markasının polarize lens tercih ettiği, hatta yüksek fiyatlı gözlüklerin lenslerinin çoğunda polarize filtre olduğu belirtiliyor. Gerçekte ise durum biraz daha farklı.
Tabi ki polarize lenslerin bazı avantajları var, özellikle su yüzeyinden gözümüze yansıyan ışığın sonucunda gözümüzün kamaşmasını büyük ölçüde önlemek gibi, ancak polarize filtre içermeyen diğer güneş gözlüğü lenslerini de bu konuda yabana atmamak gerekiyor.


Ryan Gosling, (polarize olmayan) Selima Optique gözlükleriyle


Polarize güneş gözlüğü lenslerinin en büyük özelliğinin, farklı yüzeylerden (su, yol, araba camı vs..) yansıyan ışığı, içerisindeki film tabakası sayesinde iyi bir şekilde süzerek göz kamaşmasını önlemek olduğu söyleniyor. Polarize lensler özellikle aşırı parlaklığın olduğu beyaz zeminlerde işe yarıyor, ayrıca sudan gelen yatay yansımayı süzdüğü için, su sporları ile ilgilenenlere tavsiye ediliyor.
Uzun yol sürüşünde ise, aynı sebeplerden dolayı göz kamaşmasını önleyerek rahat bir sürüş sağladığı, polarize lenslerin iddia edilen özelliklerinden.
Ancak farklı görüş açılarından bakıldığında LCD ekranlarda kararma yaptığı için, özellikle pilotlar gibi bu ekranlarla çalışmak zorunda olanlara kesinlikle tavsiye edilmediğini de eklemek gerekiyor.

SUPER gibi markalar,  polarizesiz  Carl Zeiss güneş gözlüğü lensi kullanıyorlar.

Tüm bu iddialara bakarak, polarize camların 'daha iyi' olduğunu iddia etmenin doğru bir argüman olmadığını düşünüyorum. Bugün, Alman Carl Zeiss ve İtalyan Barberini gibi tanınmış güneş gözlüğü lens firması, ürettikleri farklı özelliklerdeki oldukça kalite lensleriyle iddialılar.
Polarize lenslerin genelde sadece füme ve yeşil renklerde üretilmesi de bir etken olabilir ancak vitrinleri süsleyen çoğu tasarımcının güneş gözlüklerinde, polarize olmayan ancak yüksek kontrast sağlayan farklı markalardaki lenslere rastlamak mümkün.
Bu lensler sadece yüksek UV filtre içermekle kalmıyor, aynı zamanda iç taraflarındaki antireflektif kaplama ile arkamızdan gelen ışığın gözümüze yansımasını önleyerek, göz kamaşmasından gelebilecek zararlardan gözümüzü koruyor.

1 yorum:

  1. YAPTIĞIN İŞ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM YORUMLARIN GERÇEKTEN ÇOK DOĞRU BAŞARILARININ DEVAMINI DİLERİM

    YanıtlaSil