26 Şubat 2018 Pazartesi

ÇEKİK GÖZLÜKLERİN SIRRI...

Elizabeth Taylor, Grace Kelly, Marilyn Monroe

Çekik gözlükler, hayatımıza Hollywood ünlüleri sayesinde girdi. Sağ ve sol tarafından hafif yukarı kaldırılan siyah kalın çerçeveli gözlükler, o kadar beğenildi ki, bu sayede çok kısa bir sürede sokaklara indi.. Ta o zamandan bu zamana ne moda trendleri geldi geçti ama bu çekik gözlükler, daima tüm gözlük markalarının koleksiyonlarında var olmaya devam etti.
Genelde koyu kalın asetatlarla şekillenen bu modellerin sırrı neydi?
Çünkü, talep vardı.
Peki neden?



Daha önce yazdığım 'Güneş gözlükleri bizi neden daha çekici yapar?' yazımda belirttiğim gibi, tüm doğada bizim güzellik ölçümüzü belirleyen şifre belli, altın oran. Tüm yaratılanlarda görebileceğimiz bu ritim, bizim vücudumuz için de geçerli. Nasılsa bir salyangoz, çiçek ya da bir bitki bu orana uyduğu sürece bizim daha çok ilgimizi çekiyorsa, bizler de bu orana uydukça karşı cinse daha çekici gözüküyor, daha çok ilgi çekiyoruz.


Altın orana uygun bir yüz

Güneş gözlükleri ise, bizim yüz iskeletimizi yeniden tanımlıyor. Adeta öncelikle kaş olmak üzere göz çevremizi yeniden şekillendiriyorlar. Daha önce yapılan yüz ifadesi ve algı konulu çalışmalarda açıkça görüldüğü gibi, kaşların kavisi oldukça önemli.
Düşük kaşlı insanlara göre yukarı kavisli insanlar, hem kendilerine daha güvenli hem de daha çekici olarak algılanıyorlar, sebebi ise bu tür kaşların altın orana daha çok uyması..



Ray Ban Wayfarer gözlüğü biliyorsunuz. Özellikle bir dönem Tom Cruise ile özdeşleşen Ray Ban'ın bu ölümsüz gözlüğü yıllardır best-seller. Model o kadar başarılı tasarlanmış ki; bu gözlüğü kim takarsa taksın birden havası değişiyor, daha ilgi çekici bir kişiliğe bürünüyor. Kadınlar için çekik, kedi gözü bir çok model bulmak mümkün ancak erkekler için imkan sınırlı. Dolayısıyla Wayfarer modeli bu konuda bir açığı çok iyi kapatıyor, hem kadın hem de erkeklere sunduğu hafif çekik ve kavisli çerçevesiyle her iki cinsin de favorisi oluyor.

Moschino 2018 koleksiyonu çift çerçeveyle kaşları yeniden belirlemiş

Bu durum, bahsettiğim gibi özellikle kadın gözlüklerinde bir çok markanın modeli için geçerli. Yeni koleksiyonlarda da çekik modelleri her markada görüyoruz. Kaş çizgisini yeniden tanımlayan bu modeller, koyu lensleri sayesinde de simetri sağlayarak bizi başka bir insana dönüştürebiliyor.

Adam Selman x LeSpecs 2018 yeni cateye gözlüğü

Özellikle düz ve düşük kaşlılara, bu tür çekik gözlüklerin (çok fazla olmadığı ve kaşla aşırı kontrast yaratmadığı sürece) yakışacağını tahmin ediyorum, ancak doğru bedeni bulduğunuz sürece. Bu konuda, 'Gözlüğün de bedeni olur' yazımdan destek alabilirsiniz.
İfadesini biraz değiştirmek isteyenler bu tür modelleri deneyebilir, doğru renk ve tasarım seçildiği sürece, görünüşümüzle ilgili ufak hilelerle değişikliler yapmak isteyenler için bu gözlükler gerçekten ideal...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder