21 Şubat 2011 Pazartesi

GÜNEŞ GÖZLÜKLERİ ve SEX.. PART I


Alın size sex ve gözlükle ilgili ikinci önemli ve gerçekten saygı duyduğum akademik bir çalışma.. Dr. Glenn Wilson tarafından yapılan :"Sex, lies and sunglasses"...
Farkındayım, Haydar Dümen olmaya başladım.
Benzer bir çalışmayı Türkiye'de yapsam mı diye düşünmüyor değilim..

****
University of London'da psikolog olarak çalışan Dr. Glenn Wilson, güneş gözlüğü takan insanların karşı cinste olan seksapalite algısını araştırmış, benim de zaman zaman altını çizdiğim (hala mütevazıyım:), güneş gözlüklerinin karşı cins üzerinde etkileri üzerine önemli bulgulara ulaşmış.

Wilson, "Güneş gözlükleri, insanları gizemli hale getiriyor" diyor ve ekliyor: "Gözlükler insanlara anonimlik kazandırıyor çünkü görebiliyor ama görünmüyorsunuz. Bu yüzden cinselliğinizle ilgili özgüveniniz arıyor"...

Araştırmaya göre, güneş gözlüğü takan kadınlarda üstsüz güneşlenme oranı artmış...

Daha da önemlisi, araştırmada, kadın ve erkeklerin güneş gözlüklü karşıt cinsleri hakkındaki ilk algıları da yer alıyor. Güneş gözlüklü erkekler, nereye baktıkları belli olmadıkları için kadınlar tarafından çekici algılanıyorken, kadınlar, gözleri görünmediği ve vücutları ön planda oldukları için ne yazık ki daha pornografik olarak algılanıyorlarmış..

****

Araştırmaya katılıyorum. Güneş gözlüğü camlarının koyuluk derecesinin, karşımızdakine vermek istediğimiz ilk imajımız üzerinde önemli bir etkisi var. Koyu renkli camlar, herşeyden önemlisi, gözlerinizi gizlediği için karşınızdaki tarafından "kendine güvensiz" olarak algılanmanıza yol açabiliyor. Gözlerimizi gizleyerek karşımızdakini huzursuz etmemiz de cabası.. Cinsellik açısından ise bulgular inandırıcı, ancak daha geniş kapsamlı bir araştırma yapmakta fayda var.

****

Yarın, aynı araştırmaya tekrar değineceğim. Bu seferki konumuz, gözlükle karşımızdakine mesaj verme teknikleri..
Nasıl yani demeyin
Gurunuzu dinleyin :)

PS: Fotoğraftaki ilana dikkat, çok başarılı, lütfen çift tıklayınız..

Free Blog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder