2 Haziran 2014 Pazartesi

GÖZLÜĞÜMÜZÜ NASIL SEÇMELİYİZ?


Resmi olarak güneş gözlüğü sezonu başladı, her zamanki gibi birden yaza girdik.
Güneş kendisini gösterince, hem güzel gözlerini zararlı ışınlardan korumak hem de yeni sezonda daha şık gözükmek isteyen hanımlar ve beyefendiler, güneş gözlüklerini almaya başladılar.
Durum böyle olunca, doğal olarak birçok okuyucu, takipçi ve basın organı şahsıma aynı soruyu sormaya başladı:

Güneş gözlüğümüzü nasıl seçmeliyiz?

***

Herşeyden önce belirtmek istediğim konu, güneş gözlüğünün kişiye özel olduğu..
Dolayısıyla nasıl bir akademik dayanağa bağlı olduğunu bilmediğim yüz tipine göre seçim yapmayı doğru bulmayanlardanım.
Nasıl ki kuyumcuya parmağımızı gösterip, bana nasıl yüzük yakışır diye sormuyorsak, gözlükçüde sorulan bana nasıl gözlük yakışır sorusunu da yadırgıyorum.
Her zaman dediğim gibi, zevkimiz, nasıl bir imaj vermek istediğimiz, saç rengi ve şeklimiz, burun yapınız, kaşların yapısı ve mesafesi, gözlerin mesafesi, ten rengimiz, kendimize yakıştırdığımız renkler,-erkeklerde sakal bıyık- mesleğiniz, sosyal çevremiz hepsi gözlük seçerken bir etken.

Ancak nasıl bir gözlük istediğimizi bilmek ve zevkiniz en önemlisi.

Bu yazıyı, -özellikle- güneş gözlüğü almak isteyen ve nasıl bir gözlük almak istediğini bilmeyerek, gözlükçü ya da gözlük satış noktalarına giden hanımefendiler ve beyefendiler için yazdım. Umarım faydası olur.

Güneş gözlüğü baktığınız noktalarda hedefinizdeki 5 gözlüğü deneyin.

Fashion At Eye'da da sık sık gördüğüm, misafirlerimizin akıllarında herhangi bir gözlük modeli olmadan baştan sona tüm gözlüklerin denenmesi. Bu hep sizleri yıpratıyor, hem de zavallı gözlükleri :)
Bunun yanı sıra önemli bir uyarı, gözlük denerken gözünüze bulaşabilecek bir çok rahatsızlık söz konusu.Dolayısıyla göz sağlığınız açısından mümkün olan en az sayıdaki güneş gözlüğünü denemeye dikkat edin.
*
Kafanızın karışmasına izin vermeyin, bütçeniz sınırları içindeki, içinizden geçen gözlüğe direk elinizi atın ve deneyin. Serbest style deneyeceğiniz ilk 5 gözlük hem gözlükçünüze hem de size yardımcı olacaktır.
Gözlükçüler iyi bilirler, müşterilerin büyük çoğunluğu ilk baktıkları gözlükleri alırlar.
Bu açıdan ilk taktığınız gözlük çok önemli. Göreceksiniz en çok yakışan o olacak, bunun sebebi de her sabah aynada gördüğünüz yüzünüzü en çok sizin tanımanız ve zevk ve tarzınızı en iyi sizin bilmeniz.
Ancak tutucu olmayın,  alternatif gördüğünüz gözlükleri kıyaslayın, rengi, materyali, şekli, büyüklüğü ve kendinize yakıştırıp yakışmadığını iyice tartın. Hiç ummadığınız bir gözlük size çok yakışabilir, sürprizlere açık olun.

Gözlükçüye gitmeden önce, sevdiğiniz renkleri ve düşünün.

Zevkimiz çok önemli. Günlük hayatta hangi renkleri tercih ediyorsunuz, gardırobunuzun büyük bölümü hangi renklerden oluşuyor gözden geçirin. En azından gözlüğünüzün tonlarını buna göre belirleyin. Altın, gümüş gibi aksesuarlar kullanıp kullanılmadığı da önemli, özetle gözlükçünüze zevkiniz hakkında biraz fikir verin.

Beğendiğiniz gözlük modellerini önceden belirleyin.

Artık sosyal medya çağındayız. Gözlük almadan önce sizde sosyal medya aracılığıyla beğendiğiniz ve kendinize yakın bulduğunuz gözlükleri belirleyebilirsiniz. Gözlükçüye gitmeden öne belirleyeceğiniz 5 model hem size hem de satıcıya zaman kazandıracaktır. Unutmayın ki gözlüklerin bedenleri vardır (Gözlüklerin de Bedeni Olur yazımı buradan okuyabilirsiniz), dolayısıyla beğendiğiniz gözlük küçükse, büyüğünü bulmak imkansız değil. Gözlüklerin bedenlerini sorunuz, hatta farklı renklerini de deneyiniz.





Güneş gözlüğünüzü seçerken mahalle baskısından uzaklaşın, mümkünse mahalleyle seçmek yerine yalnız seçin.
Gözlük yukarıda da bahsettiğim gibi oldukça kişiye özel bir konu.
Ne yazık ki diğer konularda olduğu gibi bu konuda da ülkemizde mahalle baskısı hat safhada. Gözlük seçerken yalnız olun, başka birinden onay almaya ihtiyaç duymayın.
Anneniz, babanız, kardeşiniz, kayınvalideniz, eşiniz, dostunuzdan konfirmasyon almanıza gerek yok.
Sizi en iyi siz biliyorsunuz.
Kendi kararınızı kendiniz verin, özgüveninizi yükseltin.

Eda Taşpınar olmaya çalışmayın.
Mahalle baskısı ile doğru orantılı olarak başkası olmak yerine kendi tarzınızı yaratın.
Dizilerde ya da takip ettiğiniz bir şahsiyetteki gözlüğü beğenmeniz oldukça doğal ancak aynısını almadan ya da aramadan önce o gözlüğün size yakışıp yakışmayacağından emin olun.
Herkes gibi olmayın farklı olun, içinizden geçen renk gözlüğü takın çünkü sizi en iyi o ifade edecek.
Aksi halde komik duruma düşmek an meselesi.




Baktığınız gözlüklerin yüzünüze oturduğundan emin olun.
Yolda yürürken algıda seçicilik; insanların yüzleri ve gözlükleri çok dikkatimi çekiyor. Genel olarak gördüğüm, gözlüklerin yüze tam oturmaması, küçük ya da büyük olması.
Gözlükteki en önemli noktalardan bir tanesi gözlüğün büyüklüğü. Yüzünüze tam olan güneş gözlüklerine yönelin, eğer yoksa beğendiğiniz gözlüğün yukarıda da belirttiğim gibi büyük ve küçük bedenlerini sorun.
Kaşlarınız gözlük çerçevesinin üzerinden hafif gözükmeli ve de burnunuza tam oturmalı. Aynı zamanda sapları yanlardan sıkmamalı, yüzünüzde sıkı durmamalı.
Gözlükçünüz de gözlüklerin saplarını, burun aralığını ayarlayacaktır, umutsuz olmayın.

Güneş gözlüklerinizi gözlükçülerden ya da gözlükçülük bilgisine sahip olan noktalardan alın.
Özellikle yıllanmış ve tecrübeli gözlükçülerin, sizi gördükleri anda hangi gözlüğü takmanız gerektiği konusundaki içgüdülerine hayranım.
Annem ve babam gibi yıllanmış gözlükçülerde de durum böyle.
Yukarıda da bahsettiğim gibi aldığınız gözlüğü yüzünüze oturtma el becerisi ve teknik ekipman da söz konusu olunca, güneş gözlüklerinizi gözlükçülerden ya da gözlükçülük bilgisine sahip noktalardan almanız çok önemli.

Klasik marka ve modellerin yerine, özgün ve değişik güneş gözlüklerine yönelin.
Bazı gözlük modelleri klasiktir kabul ediyorum.
Size de çok yakışabilir buna diyecek bir şeyim yok.
Ancak sadece kabul edilme adına bu modelleri takmak (hatta kese izin vermediği için çakmalarını bulmak) ya da işi sadece gözlük üretmek değil tüketim toplumu yaratmayı hedefleyen moda devlerinin gözlüklerini almak yerine özgün ve farklı tasarımcıların gözlüklerine yönelin.
Artık ülkemizde bol bol marka var, farklılıklara açık olun.



Ve son olarak önemli uyarı güneş gözlüğü camlarının UV filtreli olmasına özen gösterin.
Güneşin zararlı ışınlarının gün geçtikçe arttığı günümüzde,UV filtresi önemli bir konu.
Bir çok gözlük markasının güneş gözlüğü camları tabi ki UV filtreli. Ancak sokaktan alınan taklit gözlükler ya da 'vintage' adı altında satılan yıpranmış ve eski camlı gözlükler tehlike arz ediyor.
Güneş gözlüğü camının koyuluğunu kompanse etmeye çalışan göz bebeği daha fazla açılıyor ve daha fazla zararlı ışına maruz kalıyor. UV filtresi bu zararı minimize ediyor.
Özetle, UVsiz güneş gözlükleri çıplak göze oranla  ileriki yaşlarımızda katarakta davet çıkarıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder