Hem de kesinlikle!
Evet, sevgili okuyucularım, güneş gözlüklerinin de kategorileri var.
UV filtreleri, ışık geçirgenliği başta olmak üzere güneş gözlüğü lensleri 0-4 arası sınıflandırılmış durumda ve güneş gözlüğü alırken hepimizin bu bilgiye ihtiyacı var.
Genelde güneş gözlüklerinin bilgi kartlarında kategorileri belirtilir ancak siz de aşağıda vereceğim bilgiye dayanarak ilk bakışta kategorileri teşhis edebilirsiniz.
Bildiğiniz gibi güneş gözlükleri aynı zamanda bir moda aksesuarı ve farklı lenslerin kullanım yerleri ayrı.
Bu yazımda sizleri bu konuda biraz aydınlatmaya çalışacağım. Bu yazıyla bağlantılı olarak, polarize lens konusunda bilgilenmek isteyenler, Güneş Gözlüklerinde Polarize Polemiği başlıklı yazımı, tıklayarak okuyabilirler.
**
Kategori 0
Grey Ant'ın şeffaf gözlüğü
Bu tür gözlükler, şeffaf ya da çok açık renkli lenslere sahip güneş gözlükleridir.
Genellikle Kategori 0 gözlükler, koruyucu gözlüklerdir, daha çok gözün tozdan ya da parçacıklardan korunması adına mesleki amaçlar için kullanılırlar.
Bu tür güneş gözlükleri görünür güneş ışığının yüzde 80 -100'ünü geçirirler, lensleri açık olduğu için göz kamaşmasını önlemezler ancak kendi kategorilerinde uluslararası standartlara uygun UV filtrelerine sahiptirler.
Eğer günlük kullanım için tercih edileceklerse, bu tür şeffaf ya da çok açık lensler daha çok aksesuar amaçlı takılmalıdırlar.
Trend takip edenler belki tahmin edebilirler, uzun süredir devam eden clear lens - şeffaf lensli gözlükler bu kategoriye girmektedirler.
Kategori 0 güneş gözlükleri, moda ve estetik açısından tercih sebebi olmakta ve dünyada bir trend olarak gittikçe yayılmaktadırlar.
Kategori 1
Açık lensli Gentle Monster
Kategori 1 gözlükler, açık renk lenslere sahip, güneş ışığının daha az etkili olduğu zamanlarda tercih edilen güneş gözlükleridir.
Bu tür gözlükler, görülür güneş ışığının yüzde 46 - 79'unu geçirirler ve Kategori 0 güneş gözlüklerinde olduğu gibi kendi standartlarında UV korumasına sahiptirler.
Kategori 1 gözlükler, yazın akşam ve sabah saatlerinde, kışınsa rüzgarda güvenle takılabilirler ve aynen Kategori 0 gözlükler gibi gece saatlerinde de aksesuar olarak kullanılabilirler.
Kategori 2
Koyu degrade lensler de Kategori 2'ye giriyor
İngilizce'de 'General Purpose' - genel kullanım amaçlı olarak geçen bu kategori güneş gözlükleri, ülkemizdeki gibi ortalama güneş ışığına maruz kalan yerlerde kullanılmak üzere tasarlanan güneş gözlükleridir.
Raflarda gördüğümüz çoğu güneş gözlüğü bu kategoriye girer.
Yüzde 18 - 45 aralığında görülür güneş ışığı geçirgenliğine sahip bu gözlükler, UV ışınlarından da yüksek decerede koruma sağlarlar.
Bu kategori gözlüklerin ortalama koyuluktaki lensleri, Kategori 1'den biraz koyu ancak Kategori 3'ten daha açıktır.
Güneş ışığına oldukça maruz kaldığımız özellikle öğlen saatlerinde, bu derecede lens koyuluğuna sahip güneş gözlüklerini güvenle takabiliriz.
Kategori 3
Ahlem'in koyu lensleri gözlüğü Kategori 3 yapıyor
Koyu lensli bu gözlükler, gerek görünen ışık gerekse UV bazında daha güçlü koruma sağlarlar. ,
Bu gözlüklerin lensleri, görünen ışığın sadece yüzde 20'sini geçirirler, yani yüzde 80 civarında bir bloklama söz konusudur.
Güneş ışığına daha fazla maruz kalınan dağ ve deniz ortamlarında tercih sebebi olan Kategori 3 gözlükler, karlı havalarda ve deniz yüzeyinden yansımalarda (özellikle spor yapanlar için) göz korumasına oldukça yardımda bulunurlar, daha teknik amaçlı kullanılırlar.
Dağ ve deniz sporlarıyla ilgilenenler için idealdirler.
Kategori 4
Daha çok dağ sporları için üretilen Category 4 Glacier gözlükler
Kategori 4 güneş gözlükleri ise, görünen ışığın gözümüze girmesine en az izin veren lenslere sahip gözlüklerdir. Bu gözlüklerin lensleri sadece yüzde 10 civarında ışık geçirgenliğine izin verirler, ancak bu gözlükler günlük kullanıma uygun değildirler.
Gözlükler sık sık takılıp çıkarıldığında, koyu lenslerinden dolayı göz bebeğimizin devamlı büyüyüp küçülmesine yol açar ve gözümüzü rahatsız ederler.
Bu kategori gözlükler aynı zamanda sürüş için de tavsiye edilmezler ancak dağ sporları ya da yüksek irtifada trekking gibi aşırı güneş ışığına maruz kalınan durumlar için oldukça uygundurlar.
**
Bu kısa bilgiyle umarım size yardımcı olmuşumdur. Biraz havada kalan 'Gözlüklerde güneş koruması var mı? sorusuna bu yazımla başka bir bakış açısı getirmek istedim.
Açık lensli gözlüklere hayran olan birisi olarak hatırlatmak isterim ki bu tür gözlükler ışığın büyük bir bölümünü geçirseler de kendi kategorilerinde UV korumasına sahiptirler ve özellikle Sonbahar ve Kış aylarında gözümüze çok yardımcı olurlar.
Bu tür havalarda Kategori 2 güneş gözlükleri gözümüze biraz koyu geldiğinden, açık lensli gözlükler önemli bir tercih sebebi haline gelirler; ayrıca da güneş gözlüğünün aynı zamanda bir aksesuar olduğunu unutmazsak, estetik açısında da stilimize oldukça yardımcı olurlar :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder