19 Mayıs 2017 Cuma

2017 YAZI GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ TRENDLERİ



Havalar tam ısınamasa da, yaz ayı en azından takvim üzerinde yaklaştı. Güneş gözlükleri kışın satıladursun, yaz ayının trendleri tabi ki ayrı. Mevsimin gerekliliği aynalı lens gibi göz sağlığımız için olmazsa olmazların yanı sıra, bu sezon gözlükler artık kadın-erkek olarak ayrılmıyor, trendlerin neredeyse ortak olduğunu belirtmem gerekiyor.
Bir çok fuar ve gözlük modelini incelemiş gurunuz olarak, gözüme çarpan bu yazın güneş gözlüğü trendlerini sizin için yazdım, umarım ufak da olsa bir faydam olur.

Minik renkli gözlükler



Eyepetizer'ın küçük renkli gözlükleri farklı modellerde bu sene de popüler


İtalyan Eyepetizer, geçtiğimiz seneden beri ortalığı kasıp kavuruyor. Öyle ki; hiç bir dünya ülkesinde trend olmayan altıgen gözlükler, vatan toprağımızda bir furya haline geldi. Markanın taklitleri fena halde yayılsa da, Eyepetizer yeni model ve renklerle gönüllere hitap etmeye devam ediyor. Bu yaz, açık renklerden daha çok minik, koyu renkli güneş gözlüklerini görmeye devam edeceğiz. Ray Ban gibi bir kaç yaygın markanın da bu modellere yöneldiğini görür gibiyim, 'farklı' olmak isteyen orijinal ve daha butik markaları tercih edebilir.

Kocaman metaller

Philip Lim'in büyük metallerde lens renkleri muhteşem.

Geçtiğimiz yazın sonunda başlayan kocaman metaller, bu sene bir çok markada var. Aviator modellerin daha da büyükleri bu gözlükler, erkek modeli olsa da daha çok kadınlar tarafından tercih ediliyor ve kadın erkek herkes için ideal.

Grey Ant'ın meşhur geometrik metalleri hem erkek hem kadın kullanımı için..
Geotmetrik güneş gözlükleri, önümüzdeki sezonda da devam ediyor.

Normal bedeninden daha büyük takılan bu modellerin en çok tercih edileni ise degrade lensler ve pudra tonlar.

Açık lensli gözlükler

Dünyayı kasıp kavuran Gentle Monster'ın
Jumping Jack modelini erkekler de kullanıyor.

Tüm dünyada bu sene moda; açık lensli güneş gözlükleri. Daha çok metal çerçeveyle kombinlenen bu lensler, aslında vintage olursa daha 'cool' duruyor. Bildiğimiz ve bilmediğimiz tüm markalar bu lenslerden çıkardı, en beğendiğim tonlar ise Koreli Gentle Monster'a ait.
Hatırlatmak istediğim, bu tür açık lenslerin düşük ışık geçirgenliklerinden dolayı göz kamaşmasını önlememesi.
Kendi standartlarında UV kaplaması olsa da açık lensler özellikle yazın sabah ve akşam saatleri gözlüğü aksesuar olarak kullanmak isteyenler için...
Kış aylarında devamlı takabilirsiniz..



Ünlü İngiliz markası Cutler and Gross da bu sezon gözlüklerinde renkli lens tercih etmiş


Açık lensler, beyler tarafından 'feminen' bulunsa da, bir çok erkek markasının gözdesi ve popülerliğini arttırmaya devam ediyor.

Şeffaf lensli -clear lens- gözlükler


Ünlü blogger Chiara Ferragni ve şeffaf lensli Ray Ban gözlükleri


Bir başka tamamen aksesuar amaçlı kullanılması gereken gözlük, şeffaf lensli gözlükler. Uzun yılardır aslında yurtdışında moda olan 'clear lens' gözlükler, bu sene iyiden iyiye trend oldu.
Hem asetat hem de metal gözlüklerdeki şeffaf lensli gözlükler, rüzgara, toza karşı koruma amaçlı da kullanılabiliyor ama gözü bozuk olmayıp da gözlük takmak isteyenlerin gözdesi.
Bu gözlükler, tüm gün kullanılabiliyor. Antirefle (yansımayı önleyen) filtre olanlar ise, ışığı emdiklerinden göz kızarıklığını önleyebiliyorlar.


Büyük köşeli asetat ve metaller

Gucci'nin çok ses getiren yeni sezon köşeli asetatları,
diğer bir sezon trendi taşlarla bezenmiş.

Fendi'nin büyük köşeli yeni gözlüğünde de taş detaylar dikkat çekiyor.


Bu sadece kadınlar için geçerli gibi dursa da, erkek gözlüklerinde de kalın asetat gözlükler revaçta. Daha nostaljik duran bu gözlükler, 60lardan bizim miras. Bu sezon bir çok marka, köşeli büyük asetat model çıkardı, özellikle kadın gözlüklerinde bol çeşit mevcut.
Ek olarak, bu tür büyük modellerde Swarowski taşlar da bu sezon başladı, önümüzdeki sezon daha da fazlalaşacak.


Yekpare lensler

SUPER, tutto lente serisiyle bir akım başlattı


Yekpare lens gözlükler iki senedir tekrar raflarda belirdi. Trend tam oturmasa da, markalar yekpare lenslere yer vermeye devam ediyor. Örneğin Italyan SUPER, tutto lente serisiyle bu tür lensleri piyasaya sürmeye devam ediyor. Sadece kadın değil, erkeklerin de tercihi yekpare lensleri farklı formlarda bu yaz da görmeye devam edeceğiz.


Rose gold kaplama ve lensler

Rose gold çerçeve kaplamalar ve lensler, bu sezon çoğu markada var


Rose gold gerek lenste gerekse çerçevede geçen sene başladı. Genellikle metal modellerde kullanılan bu renk tonu, bu sene hafiften asetatlara da sıçramış durumda.
Trend sadece kadın gözlükleriyle sınırlı değil, erkek gözlüklerinde de rose gold kaplama ve lens rengi bol bol göreceğiz. Bu renk tonu gerek küçük gerekse büyük ebattaki gözlüklerde bol bol görülecek.

Ve flat aynalar

Monaco prensi, düz ayna lensli LG.R. Reunion gözlükleriyle..

Dürüst söylemek gerekirse, flat aynalı lensleri hayatımıza L.G.R. markası soktu. Oldukça beğendiğim Reunion modelinde bu tür lensleri kullanan marka, trend yarattı. Kısa süre içerisinde birçok markanın kullandığı düz lensler, bu sezon öne çıkıyor.
Gözlüğe hem ayrı bir hava hem de şıklık kazandıran flat lensler, 2017'nin trend lenslerinden.

Dior'un split gözlükleri düz lens, bu tür çizgili lensler de sezon trendlerinden.

Bu sezon gözlemlerimi size kısaca özetlemek ve 2017 yazında göreceğimiz güneş gözlüklerinden örnekler vermeye çalıştım. Büyük metaller, açık renkli lensler gibi yukarıda bahsettiğim trendler, 2018 kışına da sarkacak ve eminim bir çok başka markada benzerlerini göreceğiz.
Trendleri takip etmek güzel ama daha önemli olan doğru model ve kendinizi yakışan gözlüğü seçmek, kendi zevkimizi doğru yansıtmak.
Başkası olmayalım kendimiz olalım diyor, sevgilerimi sunuyorum.

5 Mayıs 2017 Cuma

BAĞIMSIZ TASARIMCILAR, GÖZLÜKTE FARK YARATIYOR


Geçmişin bağımsız tasarım gözlükleri



Geçtiğimiz hafta, dünyanın en önde gelen gazetelerinden Financial Times, "Sadece gözleriniz için, 'ifade' vaad eden gözlükler" başlıklı, Charlie Porter imzalı bir yazı yayınladı. Yazının amacı kısaca, billboard'ları ve neredeyse tüm moda dergilerinin reklam sayfalarını dolduran büyük gözlük firmalarının arasından, küçük bağımsız markalara dikkat çekmek.


Dünya devlerinden bir tanesi; Luxottica


Biliyorsunuz, tüm diğer moda aksesuarlarında olduğu gibi gözlükte de bir tekelleşme söz konusu. Uluslararası gözlük pazarı tahmini 102.7 milyar dolar civarında, ve piyasa Luxottica ve Safilo gibi büyük markalar tarafından yönlendiriliyor. Bir çok modaevi gözlüklerini lisanslı olarak dünyada var olan bu 2-3 ana gözlük fabrikasının birinde üretiyor ve adet model başına binleri geçiyor. Dolayısıyla, bu markaları neredeyse dünyadaki tüm gözlükçü mağazalarında ya da sokakta herkesin yüzünde görebiliyoruz. Ayrıca aynı fabrikada üretildiklerinden dolayı fazlasıyla benzerlik gösteriyorlar. Bu yüzden de, butik modeller tasarlayan ve çok az satış noktasında raflara çıkan markalar gittikçe daha önem kazanıyor. Bu gözlükler hakkında ben de Porter gibi aynı düşünüyorum, kişileri fala genelleştiriyorlar ve kişisel fark ve zevki minimize ediyorlar.


General Eyewear'ın Londra mağazası

Financial Times'daki yazıda, benim de yakından takip ettiğim General Eyewear'ın yaratıcısı Fraser Laing'in görüşlerine yer verilmiş. Laing, modellerinin eski gözlüklerden esinlendiklerini söylüyor. Her bir model bir sanat eseri. Gözlüğün kişiye özel olduğunu vurguluyor ve çerçeveleri üretirken alıcı meslek grubunu bile hayal ettiğini söylüyor.
General Eyewear, klasik çerçevelere minik dokunuşlarla hayat veriyor, örneğin tortoise çerçevelere renk ekliyorlar.. Ya da alışılagelmiş cateye modeli daha çılgın hale getirip talep yaratıyorlar.  Zaten mağazalarındaki müzikten ambiyansa herşey ruhlarını yansıtıyor, hatta bana fazlasıyla Karaköy'deki gözlük mağazamız Fashion At Eye'ı anımsatıyor. Mağazalarının bir bölümü vintage gözlüklere ayırılmış..


Londralı Cubitts de kendi tasarımlarını yapan mağazalardan


Londra'daki biraz daha pahalı olan gözlük mağazası ise dört yaşına yeni giren Cubitts.
Mağazaları Soho, Borough Market gibi insanların eğlence amaçlı alışveriş yaptıkları canlı merkezlerde. Tom Broughton, mağazalarından insanların eğlendiklerini ve gözlük alışverişini eğlenceye dönüştürdüklerini belirtiyor. Gözlükte trend yavaş ilerliyor ancak insanların gözlük zevki bağımsız tasarımcılarla değişim gösteriyor, ancak markanın en çok satan modelleri ilk tasarladıkları kalın çerçeveler.
Online satışla başlayan marka, gözlükçü mağazasının az sayıda olduğu yeni lokasyonlarla hayatına devam ediyor. Onlar için önemli olan 'herkesin yaptığını yapmak' değil, öncü olmak..

ByOcular'ın yarısı okuma gözlüğü :)


Bağımsız markalar bazaen kişisel ilgiden de doğabiliyor.
Asos'un önceki moda direktörü, Topshop'un ise satın alma müdürü Caren Dowie'nin hikayesi camının altı olmayan bir vintage güneş gözlüğü almasıyla başlıyor. Caren bu sayede güneş gözlüklerini çıkarmadan okuyabilmiş ve işin ilginci çoğu arkadaşı bu gözlükleri nereden aldığını sormuş, o da hiç beklemeden, pazardan emin olarak ByOcular isimli markasını yaratmış.
Gözlüklerin biraz garip göründüğünü inkar etmeyen tasarımcının gözlüklerinin altı okuma gözlüğü, yukarıdan baktığında ise normal gözlük.


Harvey Moscot, ben ve Zack Moscot


Financial Times'ın yer verdiği diğer bir marka ise, bildiğiniz gibi en sevdiğim markalardan Moscot. Amerikan Moscot aslında bir aile şirketi ve şu anda tasarımın başında benim de yakından tanıdığım babası Harvey ile markayı yöneten beşinci jenarasyon sevgili Zack Moscot var.  Zack, değişen dünyada daha küçük bağımsız markalara bir yönelme olduğunu söylüyor.
Moscot'un bir hikayesi var, 1800lerde doğan marka şu anda Tokyo, Seul gibi şehirlerde sadece kendi markalarını sattıkları Moscot mağazası açıyor. Hatta kendilerine de bahsettiğim gibi umarım yakında İstanbul var. Zack ailede optometri (göz doktoru-gözlükçülük) eğitimi almayan tek kişi, ancak aile işinin başka bir tarafından tutmuş. Marka şu anda 70lere dönüş yapıyor ve klasik metal gözlükleri yeniden üreterek koleksiyonuna yeni bir nefes katıyor.

Bağımsız tasarımcılar, piyasa zorlamalarının dışına çıkıyorlar ve bu RVS gözlük gibi
farklı tasarımlar yaratıyorlar.


Gazetenin yer verdiklerinin yanı sıra, tabi ki dünyada bir çok bağımsız gözlük markası ve arkalarında hikayeler saklı. Mesela Türkiye'de ürettirdiği el yapımı gözlüklerle dünyaca tanınan Vidal Erkohen ve RVS gözlükleri. Vidal artık üretimi İtalya'ya kaydırsa ve New York'da muhteşem bir gözlük dükkanı açsa da ruh hala bağımsız. Babasının küçükken aldığı Persol gözlüklerle gözlük dünyasına giren Vidal'in tasarımları dünyaca ünlü yıldızların yüzlerinde ve gün eçtikçe daha da tanınıyor.


Luca De Stael, deriden ürettiği gözlüklerle tanındı..


RVS'nin yanı sıra, gözlüklere taş yapıştırarak isim yapan ve koleksiyonu bir anda Hollywood yıldızlarının yüzlerinde beliren A-Morir Eyewear, Oliver Peoples'ın yaratıcısı Larry Leight'in oğlu Garret Leight'in kendi ismiyle çıkardığı koleksiyonu, deriden gözlükler yapan Lucas De Stael, vidasız gözlükleriyle ünlenen Alman IC Berlin, topuklu ayakkabı saplarıyla Face A Face Paris, Venedik'te tasarlanan Fransız Ahlem, hepsinin bir hikayesi var. Türk malı MEMO ve San Glasses'ın da öyle.

Karaköy'ün tanınmış gözlük mağazası; Fashion At Eye


2012 senesinde açılan Karaköy Fashion At Eye, dünyadaki örnekleri gibi ticari hayatına vintage gözlüklerle başlasa da zamanla kendi gözlüklerini üretmeye başladı. Mağaza küratörü olan şahsım ilk başlarda "Karaköy'de gözlük dükkanı mı açılırmış?" sorularına maruz kalsa da, vintage koleksiyonuna gösterilen ilgiyle hızlıca tanındı.
Türkiye'nin ilk gözlükçü çiftlerinden sevgili annem ve babamın özel gözlük koleksiyonunu sergilediğim Fashion At Eye, beş sene içerisinde Monocle, NY Times, BBC gibi bir çok uluslar arası yayın organına konu oldu. 2016 senesinde San Glasses ve MEMO markalarını tanıtan mağazanın tasarımları vintage gözlükleri andırıyor ancak imzası lenslerinde. Şimdilik sadece Karaköy'de satılan gözlüklere talep büyük hatta iç pazarın yanı sıra Dubai, Atina, Milano, Paris gibi lokasyonlardan mağaza teklifleri geliyor.
Ancak kanımca bir süre daha butik kalmak ve niş bir müşteri kitlesine hiatp ediyor olmak daha önemli, zira amacımız diğer bağımsız markalar gibi 'halk için gözlük' yapmaktan ziyade, canımızın istediğini tasarlamak ve ticari kaygıdan uzakta kalarak markamızı devam ettirmek.

Yukarıdaki örneklerinden de gördüğünüz gibi, 'bağımsız' marka demek, belli ticari korkulardan uzakta yaşamak anlamına geliyor. Yani senede binlerce aynı gözlükten üretip satmak belli yönelişlere sebep oluyor. Örneğin bu büyük markalar hiç bir zaman alternatif model ya da renklere yönelemiyorlar, halktan gelen talebe cevap veriyorlar.

Bağımsız markaların amacı 'arz' ve 'tarz' yaratmak ve kişilerin kişiliklerini 'herkes gibi olmak' yerine özel yapmak ve gözlükleriyle ifade etmelerini sağlamak. Bu yüzden de farklı olmak isteyenlere ben de bağımsız markaları tavsiye ediyorum. Taklitleri de bir hayli piyasada olan ana akım markalar yerine bu tür markalara yönelmek hem sizi ayrıştıracak hem de yüzünüzde bir ruh taşımanıza yardımcı olacak.

Alıntı:
https://www.ft.com/content/5d309742-109a-11e7-a88c-50ba212dce4d