3 Şubat 2019 Pazar

DEPRESYONA KARŞI SARI LENSLİ GÖZLÜK





Depresyon çağımızın hastalığı. Özellikle şehir insanları olarak, toprağa basmadan onlarca gün yaşayarak, kötü kalite hava soluyarak ve kalabalıktan doğan sinir harbiyle, bu sinsi hastalığa daha da katkıda bulunuyoruz. 
Kişisel gelişim seminerleri, yoga, sağlıklı yemek ve terapinin yanı sıra, depresyonun buz dağının görünen kısmını minik alternatiflerle de ısıtmak mümkün.
İnanmayacaksınız ama bunlardan biri, kehribar, bakır ve sarı renkli gözlük lensleri.

***

Dior sarı lensi Color Quake gözlükler


Bakır, kehribar ve sarı tonlardaki gözlük lensleri, düşük ışık koşullarında çevremizi bize daha parlak gösteriyorlar. Özellikle hafif sisli havalarda kontrastı artırarak, daha derin bir algı sağlıyorlar. Bu yüzden de beysbol oyuncular başta olmak üzere, golfçüler, bisikletçiler ve avcılar çoğunlukla bu renk lensli gözlük kullanmayı tercih ediyorlar. 

Ancak saydığım sporcular, özellikle sarı lensli gözlükleri sadece dünyayı daha aydınlık görmek için tercih etmiyorlar. Onlar için sarı lens, gözlerine giren (hatta gözlük buhara maruz kalınca etkisi daha da artan) mavi ışığı bloke etmek demek.


Uyumamak için kahve yerine mavi ışık tavsiye ediliyor..


Peki mavi ışık bize ne zarar veriyor?

Daha kısa dalga boyuna sahip mavi ışığa maruz kaldığımızda, çevremizdeki nesnelere odaklanmakta zorluk çekebiliyoruz. Bu yüzden de gözümüze giren mavi ışık sonucu gözümüz daha fazla çalışmak zorunda kalıyor ve göz yorgunluğu ya da baş ağrısı gibi sonuçlara yol açabiliyor.
Bu yüzden, bilgisayar kullanma sonucu mavi ışığa maruz kalanlara sarı lensli gözlükler yıllardan beri tavsiye ediliyor. 
Günümüzde çok sık akıllı telefon kullananları da bu kategoriye sokmak mümkün.


Uyumadan mavi ışığa maruz kalmak, uykusuzluğa ve melatonin seviyemizin düşmesine yol açıyor.


Mavi ışığın ne yazık ki bir kötü marifeti daha var; özellikle elektronikler yoluyla aldığımız yoğun mavi ışık melatonin salgılanmasını azaltıyor. 
Melatonin ise bizim doğal uyuma hormonumuz. Yani ne kadar çok TV, tablet, akıllı telefon başında zaman geçiriyorsak, vücudumuzdaki melatonin de o kadar az salgılanıyor. Kısa dönemde, bu aletler başında daha da fazla zaman geçireceğimizi farz edersek, uzman tavsiyesi araya giriyor: 'Özellikle bu aletleri kullanırken, sarı, kehribar ya da bakır renk lensli gözlük kullanın!' 
Yapılan diğer tavsiyeler, oda ışığınızı kırmızıya çevirmek ve uykudan en az 2 saat öncesinde bu aletlerle aramıza mesafe koymak..

Daha 'fashionable' gözükmek için bir çok markada sarı lensli gözlük bulmak mümkün.


Sarı, bakır ve kehribar renk lens kullanım tavsiyesinin sebebi de, tahmin edebileceğiniz gibi, bu renk lenslerin gözümüze giren mavi ışığı engellemesi ve melatonin seviyemizi normal seviyede tutmaya çalışması. 
Doğal olarak normal seviyelerde seyreden melatonin depresyona girmemizi de engelleyen faktörlerden biri, uykusuzluğa da en büyük çare. Özellikle gece mahrum kalınan melatoninin, kansere yol açtığını bile savunan akademik araştırmalar mevcut. Dolayısıyla ciddi dikkat etmek ve gerekli önemleri almak gerekiyor.
Hatta sarı, bakır ve kehribar lensli gözlükler,in yapılan akademik araştırmalara göre, bipolar kişilik bozukluğunun bazı tiplerinde bile işe yaradığı söyleniyor. Göze girmesi engellenen mavi ışık, kişilerin ruh hallerini stabilize edebiliyor.

***

Rihanna da mı depresyonda acaba? :)


Tabi depresyonu önlemek için sarı lensli gözlükler, başlıca çare değil.
Doğayla baş başa kalmak, temiz hava almak, spor yapmak, hobilerle ilgilenmek gibi uzun bir listenin bizi daha iyi hissettireceği bir gerçek. Ancak şehirde yaşamaya devam edeceğimizi göz önüne alırsak, bu tür ufak önemler almak önemli çünkü mavi ışık ve melatoninin tezat ilişkisinin depresyona girmemizi hızlandırdığı bilimsel bir gerçek.
Dolayısıyla hafiften umutsuz hissediyor ve uykusuzluğumuz da üstüne tuz biber ekiyorsa, sarı lensli gözlükleri bir denemekte fayda var...


Kaynak:
https://blog.safetyglassesusa.com/benefits-of-copper-orange-amberyellow-brownbronze-lens-tints/
https://www.verywellhealth.com/sunglasses-does-color-matter-3421920
https://www.zeiss.com/vision-care/int/better-vision/lifestyle-fashion/do-yellow-lenses-make-people-happier-.html
https://www.webmd.com/sleep-disorders/news/20171226/amber-tinted-glasses-might-get-you-more-sleep