12 Mart 2017 Pazar

ASETAT NE DEMEK? KEMİK GÖZLÜK OLUR MU?


Linda Farrow x Jeremy Scott kemik görünümlü asetat gözlük

Başlıktaki ikinci soruyla başlarsak cevap; kemik gözlük olur, hatta boynuzdan bile var.
Ancak yıllardır 'kemik' olarak adlandırdığımız gözlükler aslında asetat malzemeden üretilmekte. Bir de enjeksiyon plastikler var ki bu yazımda size anlatacağım.

İlk sorumuz, gözlüklerde kullanılan en önemli malzemelerden asetat ne demek, hammaddesi nedir?


Asetat özü :)


Selüloz asetat, hipoalerjenik olan bitki bazlı bir plastik türü ve 1940ların başında, normal plastiğin yarattığı sorunlara çözüm olarak, gözlükte kullanılmaya başlanmış. Günümüzde kullanılan asetatlar, sağlam hafif ve kolay şekillendirilebilir durumda olduğundan bir çok gözlük markası tarafından ana malzeme olarak tercih edilmekte.
Selüloz asetat, aynı zamanda saydamlığı ve zengin renk alternatifi ile önemli bir gözlük hammaddesi. Katmanlar halinde renk renk kullanılabilen asetat, tasarımcılara da yaratıcılıkta önemli fırsatlar sunuyor. Lamine asetatlarda sonsuz olasılıklar var.

Farklı katmanlarıyla asetat alternatifleri

Selüloz asetat, petrol içermeyen bir plastik türü ve doğal pamuk ve ağaç liflerinden üretiliyor. Biliyorsunuz, petrol bazlı hammaddeler daha pahalı ve çevreye daha fazla zarar veriyor, ancak selüloz asetat yenilenebilir kaynaklardan üretiliyor.


Kesilip çerçeve haline getirilen asetatlar

Asetat büyük plastik bloklardan üretiliyor ve dilimler halinde kesiliyor, cilalanıyor ve çerçeve şekline getiriliyor. Daha sonra elde en son provaları yapılan çerçeveler, raflarda beğenilerinize sunuluyor.


Tasarımdan üretime asetat

Selülozik asetat çerçevelerle enjeksiyon plastik çerçevelerin farkı nedir?

Yukarıda bahsettiğim gibi yenilenebilir kaynaklardan üretilen asetat en kaliteli gözlük malzemelerinden biri. Bu yüzden de en önemli tercih nedeni.

Plastik gözlükler, parlak renk ve hafiflikleriyle kolayca anlaşılabilir


Enjeksiyon plastik çerçeveler ise isminden anlaşıldığı gibi sıvılaştırılmış petrol bazlı plastiğin alüminyum ya da çelik çerçeve enjeksiyonu yoluyla üretiliyor. Renksiz plastiğe renk ve cila sonradan püskürtme yöntemiyle uygulanıyor. Malzeme, asetata göre daha ucuz bu yüzden de enjeksiyon gözlükler, asetat gözlüklere göre her zaman daha ucuz oluyorlar.

Enjeksiyon plastik gözlük, sprey renkleriyle kendilerini belli ediyorlar.


Gözlük alırken asetatı enjeksiyon plastikten nasıl ayırt ederiz?

Asetat çerçeveler renkli ya da renksiz ince tabakalardan oluşurlar ve daha dayanıklıdırlar. İçlerinde dokular, renkler hatta tasarlayan modacının motiflerini bulmak mümkün. Enjeksiyon plastikler ise sprey boyayla renklendiriliyorlar ve tasarıma açık değiller.
Kendi tecrübelerimden enjeksiyon plastikler, asetat çerçevelere göre çok daha hafifler ve kaba duruyorlar. Çerçeve cilası mümkün olmadığından, çerçeve kenarlarında kulağı ya da yüzü rahatsız eden artıklar olabiliyor. Genelde daha kalın hatlı enjeksiyon gözlükler yüzde daha plastik duruyor, asetat ise farklı dokularından dolayı daha zarif görünüyor.
Sokaktaki tezgâhlarda gördüğümüz çoğu gözlük enjeksiyon plastik, bu yüzden de fiyatlar çok ucuz, yani gözlüğün fiyatı da malzemesi hakkında önemli bir gösterge.
Asetat daha kalitelidir demek ne kadar doğru bilemiyorum, ama daha fazla doğa dostu ve cilde dost olduğu kesin.
Karar sizin :)

Kaynak:
https://www.fetcheyewear.com/blog/post/all-about-acetate